Rusya: Taliban’ın Kabil’i ele geçirecek gücü yok, ilerlemesi yavaşlamaya başlıyor

DÜNYA

Afganistan’daki durumun önemli ölçüde gerilediğini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, Taliban’ın ülke genelinde etkinliğini artırsa da Kabil dahil büyük şehirleri ele geçirecek güçte olmadığını ve ilerlemesinin yavaşlamaya başladığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Departmanı Direktör Yardımcısı Aleksandr Bikantov, bugünkü basın toplantısında, “Afganistan’da durum geriliyor. Bu, büyük ölçüde ABD ve NATO’nun Afganistan’da ordu birliklerinin tahliyesini geciktirme kararıyla ilgili. Bunun sonucu Taliban ülke genelinde etkinliğini artırdı. 100 yeni bölgenin 80’inini kontrol altına aldılar” ifadesini kullandı.

Afgan güçlerin, Taliban’ın saldırısıyla baş edemediğini, düzenli birliklerin savaşma yeteneğinin zayıf kaldığını kaydeden Rus diplomat, “Afgan askerlerinin kitleler halinde Özbekistan ve Tacikistan’a geçtiği tespit ediliyor. Bölgelerde oluşturulan halk güçleri birlikleri de etkin değil. Buna rağmen Taliban’ın başkent Kabil dahil büyük şehirleri ele geçirmek ve elinde tutmak için yeterli kaynağı yok. İlerlemeleri yavaşlamaya başlıyor. Hükümet ordusu daha önce kaybedilen bölgeler üzerinde kontrolü yeniden sağlamayı başardı” diye konuştu.
‘Doha’daki Afganistan görüşmesi 11 Ağustos’ta’

Afganistan’daki tüm taraflardan barış görüşmelerini başlatmalarını talep etmeye devam ettiklerini söyleyen Bikantov, “Bu amaçla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un, 11 Ağustos Doha’da yapılacak Rusya-ABD-Çin-Pakistan toplantısına katılması planlanıyor” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.