Merkez Bankası 2021 enflasyon tahminini yükseltti

EKONOMİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etti. Buna göre önceki raporda yüzde 12,2 olan enflasyon tahminini yüzde 14,1’e yükseltildi, 2022 tahmini de yüzde 7,5’ten yüzde 7,8’e yükseltildi. Kavcıoğlu politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın 3. Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Merkez Bankası, 2021 yıl sonu için yüzde 12,2 olan enflasyon tahminini yüzde 14,1 olarak yukarı yönlü güncelledi.

Merkez Bankası, 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahmini yüzde 7,8 olarak revize etti, 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korundu.

Kavcıoğlu konuşmasında 2. çeyrekte büyümenin baz etkisiyle oldukça yüksek olacağını bildirdi.

Türkiye’de ilk çeyrekte yıllık büyümeye en yüksek katkının sanayi ve hizmet sektörlerinden geldiğini belirten Başkan “Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ikinci çeyrekte gücünü koruduğunu gösteriyor...Salgın tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılması iktisadi faaliyeti destekliyor.” açıklamasını yaptı.

“Politika duruşu enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edilecek”

Kavcıoğlu risk primi ve oynaklık düşmekle birlikte hala yüksek seyrettiğini bildirdi. Emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etti.

Kavcıoğlu enflasyonda yükselişin geçici olduğunu, yıl sonunda yavaşlama beklendiğini ve politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi.

Kavcıoğlu üretici fiyatlarındaki artışın önemli bir kısmının tüketici fiyatlarına yansıtıldığını kaydetti.

”Yakında yeni swap anlaşmalarını açıklayacağız"

Başkan yeni swap anlaşması için görüştükleri ülkeler olduğunu belirterek “Yakında yeni anlaşmaları açıkladığımızda hepiniz duymuş olacaksınız." dedi.

Kavcıoğlu enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini ifade ederek “enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli..Enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli. Merkez Bankası olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mücadele vermeye çalışıyoruz. Ama odalara burada büyük görev düşüyor. Firmalar daha duyarlı olmalı, makul oranlarda zamlar yapmalarını rica ediyoruz. Bunların kendi içerisinde dengelenmesi gerekir..Herkes üzerine düşeni yapmalı. Sadece para politikasıyla çözülemez” şeklinde konuştu.

"Cari fazla bekliyoruz"

Kavcıoğlu toplantıda aşılamanın ivme kazanmasıyla yılın geri kalanında cari fazla beklediklerini kaydederek şöyle dedi:

"Otomotivde güçlü ihracat performansı cari dengeye katkı veriyor. İthalat ikinci çeyrekte daha ılımlı seyir izledi. Fiyat hareketlerinden arındırıldığında dış ticarette reel olarak dengelenme olduğunu görüyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2011 yılından bu yana artarak yüzde 85-90 seviyelerine ulaştığını görüyoruz. Bu gelişmenin cari açıktaki yapısal iyileşmesini finansal istikrar açısından memnuniyetle karşılıyoruz. Cari dengede ikinci çeyrekte iyileşme başladı sıkı para politikası olumlu etkiliyor. İhracattaki güçlü artışın yanı sıra aşılamadaki ivme turizmle yılın geri kalanında cari işlemlerin fazla vermesini bekliyoruz. Altın ithalatının tarihsel ortalamanın altına inmesi de belirleyicilerden biri oldu. Önümüzdeki dönemde dış finansman ihtiyacını azaltarak ülke risk primini olumlu etkileyecek."

"Enflasyonu düşürmek için para politikası tek başına yeterli değil"

Kavcıoğlu enflasyonla mücadelede para politikasının tek başına yeterli olmayacağını söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Emtianın genel seviyesi yükseldi. Diğer yandan küresel ölçekte devam eden arz kısıtları üretim darboğazı taşımacılık maliyetinde artış gelişmiş ve gelişen ülkelerde üretici fiyatlarının artmasına neden oluyor. PMI verileri tedarik kısıtlarını devam ettiğine işaret ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde enflasyon beklentilerinin seyrine bakıldığında beklentilerin arttığını görüyoruz. Piyasa bazlı enflasyon beklentileri bir miktar gerilese de tarihsel ortalamaların üzerinde. Enflasyon tahminlerine ulaşma beklentileri yönetmede temel araç para politikasıdır. Enflasyonu düşürmek için tek başına para politikasının yeterli olmayacağını gösterdi. Düşürmekle kalıcı enflasyona ulaşmak için toplumsal mutabakat ortak çaba önem taşıyor."

"Emtia fiyatlarındaki artış enflasyonu olumsuz etkiledi"

Başkan Kavcıoğlu, artan emtia fiyatlarının enflasyonu olumsuz etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Talep koşulları daha ılımlı iken emtia fiyatlarındaki yükseliş kurdaki yükseliş enflasyon görünümünü olumsuz etkiledi. Nisan ve mayısta tahminlerle uyumlu gerçekleşti ancak haziranda kontrollü normalleşmenin etkisiyle tahmin aralığının üst sınırına yaklaştı.

Artışta temel mal enerji gıda grupları belirleyici olurken hizmetlerin katkısı sınırlı oldu. Vergi yönetilen yönlendirilen eşel mobilin etkisiyle bu dönemde enflasyonu sınırlayıcı yönde oldu. Çekirdek temel mal grubu ve gıda öncülüğünde yılın ilk çeyreğinde yükseldi. Çekirdek göstergeleri ve alt grupların ana eğilimlerinin bir miktar son dönemde düşüş gösterse de yüksek seviyeyi korudu.

İkini çeyrekle uyumlu olarak toplam talebin eğilim üstü daha ılımlı seviyelere yakınsayacağını düşünüyoruz. Finansal koşullardaki sıkılaşmayla iç talep zayıfladı. Nisan enflasyon raporundan daha güçlü seyretti."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.