Tunus'taki Nahda Hareketi, Safaks'taki çöp krizinden Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı'nı sorumlu tuttu

Genel

TUNUS (AA) - Tunus'taki Nahda Hareketi, Safaks vilayetine bağlı Akrab şehrinde yaşanan olaylardan Cumhurbaşkanı Kays Said ile İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin'in sorumlu olduğunu açıkladı.

Hareketten yapılan ve Başkanı Raşid el-Gannuşi'nin imzasının bulunduğu açıklamada, Akrab kentinde güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik sert müdahalesine tepki gösterildi.

Bu seçeneğin, güvenlik güçlerinin kullanılması seçeneğinin, geride ihlaller bıraktığı ifade edilen açıklamada, sorumluların belirlenmesi için soruşturma başlatılması talebinde bulunuldu.

Yaşananlardan Cumhurbaşkanı Kays Said ve İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin'in sorumlu tutulduğu açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın kameralar önünde İçişleri Bakanı'ndan Akrab'taki herkese çözüm dayatmak için önlem alınmasını istediği belirtildi.

Açıklamada, bu politikaların, ülkede sivil barışı ve sosyal istikrarı tehdit ettiği uyarısında bulunuldu.

Safaks, Akrab ve tüm Tunus'ta insanların temiz bir çevrede yaşama hakkını destekledikleri kaydedilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı'nın tüm yetkileri tekelinde tutması, anayasa, parlamento, hükümet ve anayasal organların iptal edilmesinden bu yana benimsenen tehlikeli politikalar" konusunda uyarı yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Tunus Genel İşçi Sendikası, güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik sert müdahalesine tepki göstermek amacıyla bugün için Akrab'da genel grev düzenlemişti.

- Safaks'taki "çöp" protestosu

Tunus'un sanayi kenti olarak da bilinen Safaks'ta kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Akrab bölgesindeki "El-Kina" çöp merkezi, bölge halkının yıllardır "hastalık yaydığı, havayı ve çevreyi kirlettiği" yönündeki şikayetleri üzerine ekim ayında kapatılmıştı.

Ancak söz konusu çöp merkezinin kapatılmasının ardından Safaks'ta çöpler toplanamamış bu da kentte atık ve çöp dağları oluşmasına neden olmuştu.

Bunun üzerine Tunuslu yetkililer 8 Kasım'da El-Kina çöp toplama merkezinin tekrar açılacağını duyurmuş, bu karar bölge halkının büyük tepkisine yol açmıştı.

Önceki gece düzenlenen gösterilerde polisin müdahalesi sonucu bir eylemcinin öldüğü ileri sürülmüş ancak İçişleri Bakanlığı bu iddiayı yalanlamıştı.

Göstericilerin 9 Kasım sabahı Akrab polis merkezini ateşe vermesi üzerine kamu binalarını korumak üzere Akrab'a ordu güçleri sevk edilmişti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.