Büyükşehir’in bütçesinde inanılmaz başarı

GÜNDEM

Kocaeli Büyükşehir 2021 tahmini bütçesinin gerçekleşme oranlarında Türkiye ortalamasının çok üzerine çıktı. 2021 yılı tahmini gelir bütçesi yüzde 119,72 oranında, gider bütçesinin yüzde 95,10 oranında gerçekleşti. Bütçenin yüzde 44,76’sının yatırıma kullanılması da bütçenin ne kadar iyi kullanıldığının önemli bir göstergesi oldu

TÜRKİYE ORTALAMASI SADECE YÜZDE 80

Belediyelerin iyi yönetildiğini gösteren en önemli kriterlerden biri kabul edilen tahmini bütçelerin gerçekleşme oranlarında Türkiye ortalaması yüzde 75-80 arasında. Belediyeler, parayı iyi kullandıklarını ve gelir- giderlerini iyi hesapladıklarını göstermek adına gerçekleşme oranlarını yüzde 90’ın üzerine çıkarmaya çalışırlar. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı tahmini bütçesinde inanılmaz oranlar yakaladı. 2021 yılı gelir bütçesi yüzde 119,72, gider bütçesi ile yüzde 95,10 olarak gerçekleşti.

GELİRDE GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 119.72

İnanılmaz rakamlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Encümen toplantısında ortaya çıktı. Büyükşehir Meclisinin mayıs ayı toplantısında gündeme gelecek olan 2021 yılı kesin hesap cetveli Encümende görüşüldü. Bilindiği gibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılında tahmin edilen gelir bütçesi 4 milyar 92 milyondu. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleri 4 milyar 898 milyon olarak gerçekleşti. Gelir bütçesinde gerçekleşme oranı yüzde 119,72 olarak belirlendi. 2021 yılında iki kez ek bütçe yapılmasına rağmen gelir bütçesinin fazla çıkmasının nedeni merkezi idareden gelen paralar olduğu belirtildi.

GİDERİN GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 95.10

Büyükşehir Belediyesinin 2021 yılı gider bütçesi 4 milyar 300 milyon olarak tahmin edilirken, 4 milyar 89 milyon olarak gerçekleşti. Gider bütçesinde gerçekleşme oranı da Türkiye ortalamasının çok üstüne çıkarak yüzde 95,10 olarak belirlendi. Bütçedeki yüzde 5 gerçekleşmemenin nedeni ise pandemi nedeniyle yapılmayan fuar, kongreler ve organizasyonlar olduğu belirtildi.

BÜTÇESİNİN YÜZDE 44,76’SI YATIRIMA

Diğer yandan bütçenin yüzde 44,76 yatırım bütçesi olarak gerçekleştiği Encümen’e yapılan sunumda yer aldı. Bu oran da belediyeler arasında oldukça yüksek bir rakam olarak dikkat çekiyor. Belediyenin gerçekleşen gider bütçesinin yarısına yakını yatırıma gitmesi belediyenin başarını ortaya koyuyor. Encümen’de görüşülen kesin hesap Büyükşehir belediyesi Mayıs ayı meclisinde görüşülmesi bekleniyor. Nisan ayı meclisinde ise kesin hesap, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.