GEBZE'NİN TARİHİ HAMAMI MÜZE Mİ OLUYOR?

KÜLTÜR-SANAT

Gebze Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ile birlikte hamam olarak yaptırılan tarihi binanın Gebze Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüleceği yönünde çalışmalar yapıldığı ileri sürülüyor.

Hamam için konulan astronomik kira ve 10 milyon TL restorasyon bedeli konulması iddiası bu tezi güçlendiriyor.

Gebze Belediye başkanlığı görevine geldikten sonra kamulaştırma ve Belediye’ye yer kazandırma çalışmalarını devam ettiren Zinnur Büyükgöz’ün Tarihi Çarşı Hamamı ile ilgili projesi gün ışığına çıkmaya başladı. Mavi Marmara Haber Merkezine ulaşan bilgilere göre tarihi hamamın müze olarak değerlendirilmesi planlanıyor. 
NE ZAMAN YAPILDI?
Çoban Mustafa Paşa tarafından 1523 yılında inşa ettirilen hamam, halk arasında Çarşı Hamamı ve Çifte Hamam olarak da adlandırılmaktadır. Hamamın iki kubbesi, yanında ise geniş bir sarnıcı bulunmaktadır. Yapıda muntazam kalker taşları kullanılmıştır. Pencerelerinin kemer ayaklarına kadar üçer sıra tuğla ve bir hatıl geçirilmiş olup, bütün pencerelerinin kemerleri tuğladan örülmüştür. Gebze'nin bu en büyük hamamında, kadınlar ve erkekler tarafı olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Halen kullanılan hamam zaman zaman onarım görmüştür.
GEBZE’NİN MÜZESİ YOK!
Gebze’nin bilinen tarihi M.Ö. XII yüzyıla kadar dayanıyor. Eski Yunanlılar ´ın ve Romalılar ´ın Bitinya (Bithynie) dedikleri coğrafi bölgenin bilinebilen en eski tarihi. 1330 yılında Osmanlılarla Bizans arasında yapılan savaştan sonra Gebze´nin de içinde bulunduğu bölge Osmanlı idaresine dahil edildi. Bugünkü Gebze´nin kurucusu Orhan Gazi´dir. Gebze´de kendi adına cami de yaptıran Orhan Gazi bölgeye damgasını vuran ilk Türk büyüğü olarak biliniyor. Derin bir tarihi olan ve il olmak isteyen Gebze’nin bir müzesi olmaması senelerden beri eleştiriliyor. 
BELEDİYE ADIM MI ATIYOR?
Gebze’de bulunan tarihi binaların korunması ve restore edilmesi amacı ile çalışmalar başlatan Gebze Belediyesinin Eskiçarşı ’da bulunan tarihi hamamı müzeye çevireceği konuşuluyor. Tarihi hamamın kapıları aylardan beri kapalı tutuluyor. İstenen yüksek kira bedeli ve sözleşmeye konulan 10 bin TL’lik restorasyon bedeli bu tezi kuvvetlendiriyor. Sessiz sedasız bu yönde adımlar atan Gebze Belediyesi’nin müze oluşumu ile ilgili çalışma başlattığı yolundaki iddialar memnunlukla karşılanırken, Belediye’nin konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.