banner89

banner88

Taliban yönetimi ele geçirdi, Türk vatandaşlar tahliye edildi

DÜNYA 16.08.2021, 10:46 16.08.2021, 18:04
Taliban yönetimi ele geçirdi, Türk vatandaşlar tahliye edildi

17:58 AFP: Bir Pentagon yetkilisi ABD güçlerinin Kabil Havalimanı’nda silahlı iki kişiyi öldürdüğünü söyledi

Bir Pentagon yetkilisi ABD güçlerinin Kabil Havalimanı’nda silahlı iki kişiyi öldürdüğünü söyledi.

AFP haber ajansına konuşan ancak isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Barışçıl bir şekilde bulunan binlerce insan arasında silahlarını tehditkar bir şekilde savuran iki kişi öldürüldü” dedi.

15:51 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Afganistan halkını terk edemeyiz, etmemeliyiz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Taliban’a hayatları korumaya yönelik itidal çağrısı yaptı.

Tüm ülkeleri Afgan mültecileri kabul etmeye istekli olmaya ve de mevcut mültecileri sınır dışı etmemeye çağıran Guterres, Afganistan'da ciddi insan hakları ihlallerinin olduğu yönünde haberler aldıklarını ve özellikle de kadın ve kız çocuklarına yönelik artan ihlallerden endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

"Afganistan halkını terk edemeyiz ve etmemeliyiz" diyen Guterres şunları söyledi:

"Taliban kontrolüne giren bölgelerde personelimiz ve ofislerimiz olmaya devam ediyor. Personelimize ve binalarımıza saygı duyuluyor. Taliban'ı bunda devam etmeye; diplomatik elçilerin ve binaların bütünlüğüne, dokunulmazlığına saygı göstermeye çağırıyoruz."

17:25 Uluslararası Af Örgütü: Yabancı hükümetler, Taliban’ın hedefi olabilecek herkese, Afganistan dışına güvenli bir çıkış yolu sağlamak için gerekli tüm adımları atmalıdır

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesinin ardından Kabil Havalimanı'nda yaşanan kaosa ilişkin açıklama yaptı.

Callamard, yaşanan trajedinin önceden düşünülmesi ve önlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Akademisyenlerden gazetecilere, sivil toplum aktivistlerinden kadın insan hakları savunucularına kadar Taliban tarafından misillemeye uğrama riski altında olan binlerce Afgan için hızlı ve kararlı adımlar atılmazsa, durumun daha vahimleşeceğini ifade eden Callamard şunlar söyledi:

Yabancı hükümetler, Taliban’ın hedefi olabilecek herkese, Afganistan dışına güvenli bir çıkış yolu sağlamak için gerekli tüm adımları atmalıdır. Buna vize verilmesi, Kabil Havalimanı’ndan tahliyelere destek olunması, üçüncü ülkelerde yeniden yerleştirme imkanı sunulması ve tüm sınır dışı ve zorla geri gönderme uygulamalarının askıya alınması dahildir. ABD hükümetine, tahliyeler sürerken havalimanında kesintisiz olarak güvenliği sağlama çağrısı yapıyoruz”

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan halkının yeni ve sert bir hakikatle karşı karşıya olduğu ve geçici düzenlemelerle ilgili müzakerelerin sürdüğü bu dönemde, mevcut durumda ülkeyi etkin biçimde kontrol altına almış olan Taliban’a uluslararası insan hakları hukukuna saygı gösterme, sivilleri koruma ve misilleme saldırılarına son verme çağrısında bulunan acil bir karar çıkartmalıdır"

Pazar gecesinden itibaren binlerce Afgan, Kabil Uluslararası Havalimanı'na gelerek ülkeden kaçmaya çalıştı.

17:01 Kabil'deki Türk vatandaşlarını tahliye eden uçak İstanbul'a indi

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki uluslararası havalimanından kalkan ve 324 Türk vatandaşını tahliye eden THY uçağı, İstanbul Havalimanı'na indi. Koronavirüs önlemleri kapsamında 324 kişiye havalimanında test yapılacak.

Afganistan'dan gelen Türk vatandaşları bildirdikleri adreslerde karantinada girecek, 7. günde yapılacak testin ardından negatif sonuç alanlar 10. günün sonunda karantinadan çıkabilecek.

16:28 Reuters: Özbekistan Savunma Bakanlığı, sınırı ihlal etmeye çalışan bir Afgan savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu

Reuters haber ajansı, Özbekistan Savunma Bakanlığı'nın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle bir Afgan jetinin düşürüldüğü yönündeki açıklamasını paylaştı.

Rus resmi haber ajansı RIA'ya dayandırdığı haberinde Reuters, Özbek Savunma Bakanlığı Sözcüsü Bahrom Zülfikorov’un “Hava savunma kuvvetleri, bir Afgan askeri uçağının Özbekistan sınırını yasa dışı bir şekilde geçme girişimini engelledi” şeklindeki ifadelerine yer verdi.

Zülfikarov, uçakta kaç kişinin olduğu ya da sağ kurtulan olup olmadığı hakkında ise bilgi vermedi.

Özbekistan’ın Surkhondaryo eyaletinde bir doktor olan Bekpulat Okboyev ise AFP'ye yaptığı açıklamada, Pazar akşamı Afgan askeri üniformalı iki hastanın hastaneye kabul edildiğini söyledi.

Doktor Okboyev, söz konusu hastalardan birinin "paraşütle" iniş yaptığını ve kırıklar olduğunu belirtti.


16:19 Rusya: Taliban’ın temel insan haklarını gözeteceğini umuyoruz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban güçlerinin, temel insan haklarını gözeteceğini umduklarını belirtti.
Bunun yanında, Kabulov sorulması üstüne, Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması gibi bir sürecin başlayabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin birden Taliban’ın ‘medeni davrandığına’ ikna olmaları gerektiğini kaydetti.
‘Kabil Havaalanı’ndaki kaosa ABD askerleri sebep oldu’
Kabulov, Taliban’ın başkent Kabil’e girmesi ardından binlerce insanın ülkeyi terk etmek üzere akın ettiği Kabil Havalimanı’nında yaşanan kaosa, kendi askerlerini tahliye ettiği sırada ABD’nin sebep olduğu eleştirisinde bulundu.
Rusya’nın Afganistan Özel Temsilcisi ayrıca, Taliban kuvvetlerini Orta Asya için bir tehdit olarak görmediklerini söyledi, ancak bunun tedbiri elden bırakmak için bir sebep olmadığını da ekledi.
‘Taliban, Kabil’deki kukla hükümete göre anlaşmaya varmaya daha yatkın’
Kabulov Rossiya-24 televizyonuna demecindeyse, Taliban’ı Afgan hükümetine göre anlaşmaya varmaya çok daha yatkın gördüğünü belirtti: “Kabil’deki kukla hükümet ile karşılaştıracak olursam, Taliban bana eskiden beri çok daha anlaşmaya varmaya yatkın gelmiştir.”
‘NATO’cuların eğittiği Afgan ordusunun Taliban’a bir süre daha direnmesini beklerdik, fazlasıyla iyimsermişiz’
Ayrıca Kabulov, Taliban’ın Kabil’e girmesinin kendileri için beklenmedik bir gelişme olduğunu belirtti ve ekledi: “Bizim için beklemedikti, zira Afgan ordusunun bir biçimde bir süre daha direnç göstereceğini düşünüyorduk. Fakat görünen o ki, Amerikanlar ve NATO’cular tarafından eğitilen bu ordunun niteliğini değerlendirirken fazlasıyla iyimser davranmışız. İlk silah atışında her şeyi bırakıp gittiler.”
Rusya’nın Afganistan Özel Temsilcisi, Kabil’deki Rus Büyükelçilik binasını tamamen değil, kısmen tahliye edecek olmalarına ilişkinse, Taliban kuvvetlerinin diplomatik temsilciliğin dış sınırlarını koruma altına aldığını kaydetti.

15:49 Merkel'in partisi CSU: Afganistan'dan çekilmek, NATO'nun tarihindeki en büyük fiyasko

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CSU) lideri Armin Laschet, Afganistan'dan çekilmenin NATO tarihindeki en büyük fiyasko olduğunu söyledi.

15:47 MHP lideri Bahçeli: Askeri unsurlarımızın Afganistan’ı terki düşünülemeyecek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Sınırlarımıza yığılan Afganların ülkelerine güvenliklerini de gözeterek aynen iadeleri, ülkemizde bulunanların da süratle tespitinin yapılarak geldikleri gibi gönderilmeleri aziz Türk milletinin haklı bir talebidir. Milliyetçi Hareket Partisi de bu görüştedir" açıklamasını yaptı.

Bahçeli, "Türkiye’nin Afganistan’daki varlığı meşrudur, dostanedir, barışçıdır, bu ülkenin istikrar ve güvenliğine destek mahiyetlidir. Bu nedenle askeri unsurlarımızın Afganistan’ı terki düşünülemeyecektir. Türkiye ile Afganistan’ın yüz yıllık tarihi, kültürel ve inanç bağları Kabil’deki mevcudiyetimizin mazereti ve mesnedidir" düşüncesini dile getirdi.

Bahçeli şu ifadeleri kullandı:

"Sınırlarımıza yığılan Afganların ülkelerine güvenliklerini de gözeterek aynen iadeleri, ülkemizde bulunanların da süratle tespitinin yapılarak geldikleri gibi gönderilmeleri aziz Türk milletinin haklı bir talebidir. Milliyetçi Hareket Partisi de bu görüştedir"

15:38 Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin: Afganistan'da katılımcı bir İslami hükümet kuracağız

15:11 Taliban güçleri Afgan ordusundan hangi silahları elde etti?

Taliban güçleri bu yılki saldırılarının başından bu yana, ele geçirdikleri silah ve askeri mühimmata ilişkin görselleri paylaşıyordu. Bunlar arasında helikopterler ve silah yüklü araçlar da vardı.

Londra merkezli savunma ve güvenlik araştırmaları merkezi RUSI, Taliban'ın elinde insansız hava araçları dahil birçok farklı türde askeri araç bulunduğu görüşünde. Bunlardan bazıları Afgan ordusundan ele geçirildi.

RUSI'den Dr. Jack Watling, helikopter gibi araçlar ele geçirilmiş olsa da Taliban'ın bunları kullanma kabiliyetinin olmadığını, dolayısıyla bu tip araçların savaş alanında belirleyici olmayacağını kaydediyor.

Daha çok kaygı veren gelişme ise Taliban'ın termal görüntüleme ve gece görüşü ekipmanlarına erişmesi. Bunlar silahlara monte edilerek isabet düzeyini yükseltebiliyor.

Taliban ele geçirdiği bazı silahları ise Asya ve Ortadoğu'ya satıyor. Satış sahasının Batı Afrika'ya doğru genişleyeceği tahmin ediliyor.

Yeni silahlara erişim, Afganistan'daki savaşın uzamasına ve yıllara yayılmasına da neden olabilir.

Dr. Watling, "Afgan ordusu mensuplarının bir çoğu, ellerindeki silahları ailelerini korumak üzere eve götürdü" yorumunu yapıyor.

12:15 Çin, Taliban'la 'dostça ilişkiler' geliştirmeye hazır olduğunu duyurdu

Çin yönetimi, Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban ile "dostça ilişkiler" geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

AFP’nin aktardığı habere göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying gazetecilere verdiği demeçte, “Çin, Afgan halkının kendi kaderini bağımsız olarak belirleme hakkına saygı duymakla birlikte, Afganistan ile dostane ve işbirliğine dayalı ilişkiler geliştirmeyi amaçlamakta" dedi.

15:10 Washington Post: Taliban, Afgan bürokrat ve askerlere rüşvet verdi

Washington Post (WP) gazetesi, Taliban'ın 2020 yılında Afgan bürokrat ve askerlere silah bırakmaları için rüşvet verdiğini öne sürdü.
WP'ye konuşan kaynaklar, Afgan hükümet yetkililerinin Taliban'la yapılan bu işlemleri 'ateşkes anlaşmaları' olarak gösterdiğini ancak Taliban'ın para karşılığında silah bırakmayı önerdiğini belirtti.

Afgan istihbaratından bir çalışanın WP'ye anlattığına göre bazı Afgan bürokrat ve askerler sadece para talebinde bulunurken diğerleriyse Washington ile Taliban arasında yabancı birliklerin geri çekilmesini öngören bir anlaşmanın imzalanmasının ardından Taliban'la anlaştı.

İstihbarat kaynağı, birçok yetkilinin Taliban'ın kaçınılmaz olarak iktidara geri döneceğini düşündüğünü ve kazananın tarafında kendilerine bir yer sağlamaya karar verdiğini ekledi.

11:56 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’la görüştü. Görüşme sonrasında açıklama yapan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kabil'deki büyükelçilik faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi.

"Diplomatik misyonlarımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla ilgili gerekli tedbirleri başından beri aldık. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Yani vatandaşlarımızın işlemleri olsun, herhangi bir konsolosluk işlemi olsun faaliyetlerini devam ediyor. Buradan bir kere daha çağrıda bulunmak istiyorum. Dönmek ya da kalmak isteyen vatandaşlarımız, çünkü bazıları kalmak istiyor; bize hem büyükelçiliğimiz hem de konsolosluk çağrı merkezimizden ulaşabilir. Ayrıca, bundan sonraki süreçte de yapacağımız duyuruları da takip etsinler. Tüm ihtimallere karşı, tüm hazırlıklarımızın da olduğunu buradan bir kere daha söylemek isterim.”
Diplomatik misyonlarımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla ilgili gerekli tedbirleri başından beri aldık. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Yani vatandaşlarımızın işlemleri olsun, herhangi bir konsolosluk işlemi olsun faaliyetlerini devam ediyor. Buradan bir kere daha çağrıda bulunmak istiyorum. Dönmek ya da kalmak isteyen vatandaşlarımız, çünkü bazıları kalmak istiyor; bize hem büyükelçiliğimiz hem de konsolosluk çağrı merkezimizden ulaşabilir. Ayrıca, bundan sonraki süreçte de yapacağımız duyuruları da takip etsinler. Tüm ihtimallere karşı, tüm hazırlıklarımızın da olduğunu buradan bir kere daha söylemek isterim.”

11:50 Almanya, Afganistan'da bulunan vatandaşlarını tahliye ediyor
Almanya’nın Kabil’de bulunan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Vatandaşlar ve yerel personel için tahliye uçuşları devam ediyor” denildi.

Büyükelçilik, vatandaşlarına çağırılmadıkları sürece Kabil Havalimanı’na gelmemeleri çağrısında bulundu.

11:47 Kabil Havalimanı’nda ölümler bildirildi
BBC'nin aktardığına göre, yüzlerce kişinin Afganistan'dan ayrılmak için akın ettiği Kabil Uluslararası Havalimanı’nda en az iki sivil öldü.

ABD askerlerinin Pazartesi sabahı erken saatlerde kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığı bildirildi.

Reuters haber ajansı ise bir görgü tanığının bir araca taşınan beş ceset gördüğü yönündeki sözlerini aktardı.

Ajansa konuşan başka bir görgü tanığı ise, ölenlerin izdihamda ya da vurularak öldüğü konusunda bir netliğin olmadığını belirtti.

11:03 Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi, Salı günü Taliban ile görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi’nin Taliban ile Salı günü Kabil'de görüşeceğini söyledi.

Ekho Moskvy radyosuna konuşan Kabulov, "Büyükelçimiz Taliban ile temas halinde. Yarın Taliban güvenlik koordinatörü ile görüşecek" dedi.

10:47 THY Afganistan uçuşlarını iptal etti, Türk vatandaşlarının tahliyesi için uçak gönderdi
Türk Hava Yolları (THY), Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmesinin ardından ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için bir uçak gönderdi.

Kabil Havalimanı’nda olan uçağın bugün 324 yolcu ile birlikte İstanbul’da olması bekleniyor.

Öte yandan THY, Afganistan’a yapılan diğer tüm uçuşları da durdurdu.

6:09 ABD, tüm büyükelçilik personelinin Kabil Havaalanı’na tahliye edildiğini açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm büyükelçilik personelini Hamid Karzai Havaalanı’ndaki bir yerleşkeye tahliye ettiğini doğruladı.

Ülke, personellerini kuşatma altındaki şehirden gruplar halinde gönderiyor. Tahliye sürecine yardımcı olmak için yaklaşık 6.000 asker görevlendirildi.

Gelen haberlere göre, şehrin diğer bölgelerinden gelen aralıklı silah sesleri ve çatışma haberleri arasında ABD askerleri havaalanının çevresini koruyor.

4:13 ABD, Kabil'deki hava trafiği kontrolünü devralmaya hazırlanıyor


ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, Kabil'deki tahliye çalışmalarına yardım için gelecek 48 saat içerisinde ülkeye 1000 asker daha gönderileceği ve havaalanındaki hava trafiği kontrolünün devralınacağı kaydedildi.

Tahliye çalışmalarına yardım için daha önce 3 bin asker gönderileceği açıklanmıştı. Ülkede halihazırda 2 bin Amerikan askeri bulunuyor. Böylece toplam asker sayısı 6 bine çıkacak.

Açıklamaya göre, Amerikan vatandaşları ve ABD için çalışan Afgan vatandaşları sivil ve askeri uçaklarla tahliye ediliyor.

Açıklamada, özel bir vize almaya hak kazanan yaklaşık 2 bin Afgan’ın son iki hafta içinde ABD'ye vardığı belirtildi.

3:47 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Afgan ordusunun ülkeyi savunamadığını ve bunun beklediğimizden daha hızlı gerçekleştiğini gördük

Üst düzey Amerikalı yöneticiler, son 20 yıldır eğittikleri ve destekledikleri Afgan ordusunun gücünü yanlış hesapladıklarını kabul ettiler.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken CNN'e verdiği demeçte Afgan güvenlik güçlerini kastederek, “Bu gücün ülkeyi savunamadığını ve bunun beklediğimizden daha hızlı gerçekleştiğini gördük" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen haftaya kadar 300 bin kişilik Afgan kuvvetlerinin ülkeyi savunabilecekleri inancında olduğunu dile getiriyordu. Buna karşılık, Taliban'ın 50-100 bin tam zamanlı savaşçıya sahip olduğu tahmin ediliyor.

Fakat ABD'nin sahadaki desteği olmadan, hükümet güçlerinin Taliban’ın ülkedeki ilerleyişine hızla teslim olduğuna dair haberler geliyor. Görevlilerin kontrol noktalarından ayrıldıkları, askerlerin de kaçtığı haberleri gelmişti.

Taliban, 6 Ağustos'ta ilk olarak Zaranj'ın kontrolünü ele geçirdi. 10 gün içinde tüm vilayet başkentlerinde kontrolü sağladılar ve başkent Kabil’e ulaştılar.

2:36 Afganistan'dan kaçmak isteyenlerin akın ettiği Kabil Havaalanı'ndan kaotik görüntüler geliyor


Kabil Havaalanı’ndan gelen görüntülerden ve görgü tanıklarının ifadelerinden, ülkeden kaçmak isteyenlerin akın ettiği havaalanında 'kaos' yaşandığı anlaşılıyor.

BBC'nin aktardığına göre, insanların binebilmek umuduyla "bir uçaktan diğerine koştuklarını" ve "neredeyse izdiham yaşandığını" söyledi.

Görgü tanığı, üst düzey yetkililere biletleri olmasa bile öncelik tanındığı iddialarını da dile getirdi.

Reuters, havaalanında bulunan bir kaynağın, kalkışların durdurulması nedeniyle yer bulamayan insanlar arasında bazı arbedelerin yaşandığını söylediğini aktardı.

Haber ajansının paylaştığı bir videoda da görgü tanıklarına dayanılarak, İstanbul’a gitmesi beklenen bir Kam Air uçağının kalkamaması üzerine uçağın içinde bağırış çağırış yaşandığı kaydedildi.

Batılı ülkeler elçilik çalışanlarını ve vatandaşlarını ülkeden tahliye etmeye çalışırken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifakın “Tahliyelere imkan yaratmak ve koordinasyonu sağlamak için Kabil Havaalanı’nın açık tutulmasına yardımcı olmaya çalıştığını” kaydetti.

Haber ajansları, Fransa, Almanya ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu bazı AB ülkelerinin kendi vatandaşlarının yanı sıra ülkede kendileri için çalışan Afganları da aileleriyle birlikte tahliye etmeye çalıştığını bildiriyor.

Rusya şimdilik Kabil Büyükelçiliği’ni tahliye etmek için bir gerekçe görmediğini kaydetti.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği de şimdilik faaliyetlerini sürdürüyor.

23:57 Taliban: Bu kadar çabuk beklemiyorduk
Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader, Afganistan'da hedeflerine bu kadar çabuk ulaşacaklarını beklemediklerini söyledi.

Birader, Taliban'ın başkent Kabil başta olmak üzere Afganistan'ın tamamına yakınında hakimiyet kurmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Böyle bir başarıya bu kadar çabuk ve bu kadar kolay ulaşacağımızı beklemediğimi söylemeliyim." dedi.

Birader, "Kibirli olmamalıyız. Daha önce hiç sahip olmadığımız ağır bir sorumluluğumuz olacak. Şimdi imtihan zamanı. Şu anda ülkemiz insanlarının hizmet sunumu, güvenliği ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. İnsanların hayatlarını ve geleceklerini nasıl kuruyacağımıza ikna etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Sözcüsü Muhammed Naim de Kabil'de büyükelçilikler, diplomatik misyonlar ve yabancı uyruklular için tehlike olmadığını kaydederek, Taliban'ın ülke genelinde güvenliği koruyacağını vurguladı.

23:46 Guterres'ten itidal çağrısı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'daki gelişmelerden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti, Taliban'a ve diğer taraflara itidal ile sivillerin korunması çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban'ı can kaybını önlemek için itidalli davranmaya çağırdı ve özellikle kadın ve kız çocuklarının geleceğinden endişeli olduğunu açıkladı.

Sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamasında Guterres, "Genel Sekreter, özellikle zor kazanılmış hakları korunması gereken kadın ve kız çocuklarının geleceği konusunda endişeli" denildi.

1996 ve 2001 yılları arasındaki Taliban yönetimi altında yüzlerini örtmeleri gereken kadınlar çalışamıyordu ve erkek bir akrabaları olmadan evden dışarı çıkamıyordu, kız çocukları okula gidemiyordu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Taliban'ın Kabil’e girmesinin ardından Afganistan gündemiyle Pazartesi günü New York’ta acil toplanacağı bildirildi.

15 Konsey üyesi 3 Ağustos tarihli açıklamalarında, "İslam Emirliği'nin yeniden göreve gelmesini (Taliban yönetimini) desteklemediklerini” ilan etmişlerdi.

Batılı güçler, Pazar gecesi halen elçilik görevlilerini ve vatandaşlarını ülkeden tahliye etmeye çalışıyordu.

Reuters, BM’nin de ülkede 3000 yerel, 300 de yabancı çalışanı olduğunu bildiriyor.

23:12 BM'den toplanma kararı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından yarın acil toplanacak.

22:53 Pentagon asker sayısını arttırdı
Reuters'ın haberine göre, Pentagon, Kabil'den tahliyeye yardım etmek için 1.000 asker daha yetkilendirdi ve Afganistan'da beklenen toplam asker sayısını 6.000'e çıkardı.

22:00 Al Jazeera, Taliban militanlarının Başkanlık Sarayı'nın içinde olduğunu gösteren görüntüler paylaştı

21:35 Afganistan'dan ayrılan Gani: Kabil'de kalsaydım insani felaket yaşanacaktı
Afganistan'dan ayrılan Eşref Gani'den ilk açıklama geldi. Afgan halkının canını ve malını korumak, kan dökülmesini önlemek için Kabil'den ayrıldığını söyleyen Gani, “Kabil'de kalsaydım insani felaket yaşanacaktı. İsteyen silahlı Taliban'ın karşısına çıkmalıydım ya da son yirmi yılımı korumaya adadığım aziz ülkemi terk etmeliydim. Taliban beni uzaklaştırmayı başardı, tüm Kabil'e ve Kabil halkına saldırmak için buradalar. Kan dökülmesini önlemek için en iyisinin ayrılmak olduğunu düşündüm” açıklamasını yaptı.
Gani şöyle devam etti:

"Bugün zor bir seçimle karşılaştım. Ya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girmek isteyen silahlı Taliban'ın karşısına çıkmalıydım ya da son yirmi yılımı korumaya adadığım aziz ülkemi terk etmeliydim.
Taliban beni uzaklaştırmayı başardı, tüm Kabil'e ve Kabil halkına saldırmak için buradalar. Kan dökülmesini önlemek için en iyisinin ayrılmak olduğunu düşündüm.

Taliban yeni bir tarihsel sınavla karşı karşıya; ya Afganistan'ın adını ve onurunu koruyacaklar ya da başka yerlere ncelik verecekler. Pek çok insan korku içinde ve geleceğe güvenmiyor. Taliban'ın Afganistan'ın tüm halkı, milletleri, farklı sektörleri, kız kardeşleri ve kadınları nezdinde meşruiyet kazanması ve halkın kalbini kazanmasını gerekiyor. Bunu yapmak için net bir plan hazırlayın ve bunu halkla paylaşın."

20:57 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Diplomatik misyonlarımızla ilgili gerekli tedbirleri aldık
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki gelişmelerle ilgili Türk vatandaşların güvenliği konusunda, "Diplomatik misyonlarımızla ilgili gerekli tedbirleri aldık. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor" açıklamasını yaptı.

20:45 NATO: Tüm ticari uçuşlar askıya alındı
NATO yetkilisi, Kabil havaalanındaki tüm ticari uçuşların askıya alındığını, yalnızca askeri uçakların çalışmasına izin verildiğini söyledi.

20:04 Kabil havaalanında silah sesleri
ABD'nin Kabil Büyükelçiliği, vatandaşlarını Kabil havaalanında silah seslerinin duyulduğu yönünde haberler geldiği konusunda uyardı.

Büyükelçiliğin güvenlik uyarısında, ABD vatandaşlarından bulundukları yere sığınmaları istenirken, "Kabil'de güvenlik durumunun hızla değiştiği" ifadesi kullanıldı.

Büyükelçilikteki bütün faaliyetlerin durdurulduğu belirtilen güvenlik uyarısında, Kabil havaalanında silah seslerinin duyulduğu haberlerinin geldiği kaydedildi.

Uyarıda ayrıca büyükelçilik çalışanları ve vatandaşların Afganistan'dan tahliye edilmesi için gerekenlerin yapıldığına işaret edildi.

Associated Press ajansı kaynakları da ABD'nin Afganistan maslahatgüzarının ABD askerleri tarafından elçilikten Kabil havaalanına getirildiği bilgisini paylaştı.

19:50 Taliban, kentte kamu binalarını almaya başladıklarını duyurdu
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı.

Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkenti barışçıl şekilde devralmak istediklerini ve bu nedenle güç kullanmadıkları ancak hükümet güçlerinin bölgeden ayrılıp binaları boşalttığını belirtti.

Bunun üzerine olası hırsızlık olaylarının da önlenmesi için merkezde ve kamu binalarında kontrolü almaya başladıklarını kaydeden Mücahit, "kentte güvenliği sağlayacakları" ifadesini kullandı.

Mücahit, Taliban'ın sivillerin evlerine girilmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

17:00 Eşref Gani ülkeyi terk etti
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, akşam saatlerinde Kabil Havalimanı'ndan kalkan bir uçakla ülkesinden ayrıldı. Sabah saatlerinde Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından, 2014 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanı olan Gani, Afganistan'ı terk etti. Gani ayrılığın ardından "Kabil'de kalsaydım insani felaket yaşanacaktı" dedi

Reuters Haber Ajansı, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Taliban'ın Başkanlık Sarayı'nın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Bir NATO yetkilisi, Kabil havaalanındaki tüm ticari uçuşların askıya alındığını, yalnızca askeri uçakların çalışmasına izin verildiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'da yaşayan Türk vatandaşlarına ilişkin, "Dönmek veya kalmak isteyen vatandaşlarımız, bazıları kalmak istiyor biraz önce söylemiştim. Bize hem Büyükelçiliğimize hem de konsolosluk çağrı merkezimiz 7 gün 24 saat hizmet veriyor yurtdışındaki yaşayan tüm vatandaşlarımıza." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
15
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Konyaspor 34 36
16. Gaziantep FK 34 34
17. Hatayspor 34 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Girona 33 71
3. Barcelona 32 70
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14
Kocaeli Haberleri